Hypotheekrente

Hoe hoog je maandlasten worden hangt mede af van het rentepercentage. Over het algemeen geldt hoe langer je de rente vast zet hoe hoger het rentepercentage, tegelijkertijd heb je dan ook langer zekerheid over je woonlasten. 

Het rentepercentage voor je hypotheek wordt beïnvloed door verschillende factoren. Dit zijn enkele van de belangrijkste gegevens die een rol spelen in het bepalen van het rentepercentage.

Wat is de waarde van de woning

Welk bedrag aan hypotheek heb je nodig ten opzichte van de waarde. Dit noemen we het financieringspercentage. Hoe lager het percentage, hoe lager de rente.

Hoe energiezuinig is jouw woning

De energielabel van de woning kan een lagere rente betekenen. Verduurzaming neemt een steeds grotere rol in onze samenleving, zo ook binnen de woningfinanciering.

Hoeveel jaren zet je de rente vast

Vaak betekent langer vast zetten een hogere rente en dus meer zekerheid over je maandlasten voor die langere periode.

Heb je een hypotheek met NHG

Het rentepercentage ligt meestal lager dan de reguliere rente. Een hypotheek met NHG kent minder risico’s voor de hypotheekverstrekker en biedt jou een financieel vangnet.

Welke hypotheekvorm kies je

De meeste hypotheekverstrekkers hebben voor annuïteit en lineaire hypotheken een lager percentage dan bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheek.

De hypotheekrentes kunnen dagelijks fluctueren. Het rente aanbod die de hypotheekverstrekker geeft hangt mede af van de renteverwachting, maar ook van de marktrente oftewel de rente die de hypotheekaanbieder zelf moet betalen om geld te lenen van andere partijen. 

Wil je meer weten of benieuwd wat er in jou situatie van toepassing is? In ons gesprek krijg je uiteraard antwoord op deze vragen.

Historische hypotheekrentes

Het afgelopen jaar is er veel te doen geweest over de gestegen hypotheekrente. Ten opzichte van circa 2022 is de rente ook zeker gestegen. In onderstaande tabel zie je een beeld van de renteontwikkeling van de afgelopen jaren.  

Bron ECB

Adres

Magnustraat 44

9746 BS Groningen

Contact

telefoon 06 23 41 45 56

e-mail: info@miriambatshypotheekadvies.nl

Chat openen
1
Waarmee kan ik je helpen?